Menu Sluiten

Nederland

3D Impressie van ons ideaal

Tien wooneenheden met een zo klein mogelijke ecologische voetprint.
Een voedselbos om het terrein, een kruidentuin, moestuin, kas, sauna en zwemvijver.
Alle huizen zijn op schaal van 60 tot 100 m².

Oosterwold

De initiatieven in Nederland zijn eind 2018 op gang gekomen en er is inmiddels een stabiele groep aan het ontstaan. Aanleiding hiervoor was het project Oosterwold in Flevoland.

In de Flevopolders komen honderden hectares in de komende jaren beschikbaar. Een gebied om te pionieren, een gelegenheid voor groepen om grotere terreinen te kopen, een gebied met als streven om energieneutraal te bouwen en veel ruimte aan stadslandbouw te geven. Al snel vormde zich, na enkele inspirerende presentaties van de vereniging op Zon en Leven Gravingen en Chamavi een groep van 10 deelnemers met serieuze interesse. Deze groep komt gemiddeld eens per maand bij elkaar om samen te praten over woonwensen, plattegronden, opvattingen over geld, maar ook om gezellige dingen samen toe doen om elkaar beter te leren kennen.

Leuk artikel over Oosterwold (Parool december 2017)

Oosterwold van boven
Illustratie: Stephanie Heckman

Erfdelen, een stadswijk of toch een dorp?

In de zomer bleek dat Oosterwold geen nieuwe groepen meer op de wachtlijst zet. Toen is de groep wat ingezakt, waarop sommigen uit de groep verder gingen zoeken naar andere mogelijkheden. Mensen hebben met elkaar gekampeerd en zijn door Nederland gereden om te kijken naar diverse locaties en projecten. Andere hebben het internet afgespeurd naar locaties. De wensen gaan wat meer uiteenlopen door vragen als: Willen we in een dorp, in een stadswijk, of toch op een boerderij met een kleinere groep?

We hebben gezocht bij: Noorderland (Groningen), Lievingerveld (Drenthe) en in Overijssel en Utrecht bij boerderijen vanuit het concept van Erfdelen. Hoewel de focus mogelijk wat verlegd wordt en de groep misschien in tweeën splitst, blijft het enthousiasme voor elkaar en voor het proces aanhouden en dat is het belangrijkste voor een kansrijk project.

Ook al bereiken we ons doel nog lang niet, dan hebben we in elk geval een mooie weg samen bewandeld.
Riëtte