Menu Sluiten

Spanje

Vera Playa, de uitvalsbasis voor een woongroep Spanje in wording. Onze toverspreuk is Samen aan de slag.

December 2019, een update

Een berichtje over ons (Wiebe & Nel) verblijf in Spanje en opties voor een doorstart naar een locatie voor een Natu-Eco-initiatief in Spanje. Ons voorstel om mensen bij ons in Vera Playa een appartement te laten huren staat nog steeds. Er komen nu regelmatig mensen uit Nederland en Vlaanderen, zelfstandig op Vera Playa huren. Er zijn er dit jaar geweest, die een maand hier zijn geweest. Wellicht komen ze volgend jaar terug voor een langere periode.

Om ons doel te bereiken, zoeken we meerdere mensen, die op regelmatige jaarlijkse basis, een maand of liefst meerdere maanden kunnen en willen verblijven in Vera Playa (zelfstandige huur, via mij is mogelijk, maar kan ook via andere instanties). Het is hier heerlijk en geweldig! Zon, zee en strand. Natuurlijk is er wel eens dag met minder weer, maar dat zal in de hele wereld zo zijn, dus laat u daardoor niet tegenhouden. Zelfs in december, januari en februari – de meteorologische winter – is het hier doorgaans heerlijk toeven. Tot nu toe zwem ik nog steeds bijna dagelijks in zee.

Vera Playa heeft 5 naturistische resorts, die bij elkaar liggen, en waar appartementen te huur zijn. Neem een appartement op de zon, er zijn er ook zonder veel zon, maar dat is mijns inziens minder aantrekkelijk. Er kan van gezamenlijke zwembaden, ligweiden en natuurlijk het naturistische strand van Vera Playa gebruikt gemaakt worden. Het naaktstrand is altijd op loopafstand en kan bloot worden bereikt vanuit elk appartement. Bedoeling is dan dat we het gezellig met elkaar hebben. Dat we met elkaar contact opnemen, momenten, avonden bij elkaar zitten, brainstormen, praten, plannen maken, eten. Zo kunnen we een beeld krijgen of en wat we deels samen of deels zelfstandig kunnen opbouwen.


Een gezellige samenleef groep kan ook gewoon op Vera Playa ontstaan. Financieel is er dan minder belemmering, zowel een kleine portemonnee, als een grote portemonnee kan hier dan vinden wat hij zoekt. En we kunnen dan samen doen zoveel we willen.

Nou tot zover, Ik moet weer aan ander ‘werk’, want we gaan naar Mojacar naar een leuk rommelmarktje. Gewone markten zijn er elke dag in de omliggende plaatsjes. Je kijkt je ogen uit, en soms vind je een prachtig truitje of T shirt of wat anders voor 1, 2 euro, wat een paradijsje. Waag de sprong, alleen lezen zal niet helpen, doen en actie nemen wel. Ik hoop, dat je als lezer, de stap durft en kan nemen, om hier naar toe te komen. Graag zie ik je hier om nader kennis te maken.
Hasta Luego 

Let op / extra overweging. Neem in de prijsoverweging van een verblijf hier de kostenbesparing door geen stroom en verwarming verbruik in de winter in je eigen huis of appartement in Nederland, in ogenschouw. Tevens is het levensonderhoud (alles bijeen genomen) hier iets goedkoper (eigen invulling, bijvoorbeeld ecologische producten zijn niet veel goedkoper dan in Nederland) de benzineprijzen wel een stuk lager. En de non-food sector, of bv kapper en stomerij, is hier allemaal niet duur. 

IMG_1245

 Naturistisch dorp/wijk Vera Playa (Resort Vera Natura 1 en 2 )  

Vera Playa is de verzamelnaam van het stranddorp/strandwijk van de grotere plaats Vera dat een km of 7 landinwaarts gelegen is aan de A7 (Autovia, Noord -Zuid, van de hele Spaanse kust) tussen Almeria en Malaga. Dit is In Zuid-Oost Spanje. Vera Playa is onderverdeeld in een 5 tal zelfstandige resorts (VVE’s) (allemaal naturistisch) en een aantal straatjes daaromheen, waar naturisme is toegestaan of wordt gedoogd. Langs het stand en langs een wandeltrottoir kan 2 km formeel en aan beide zijden nog een km informeel naturistisch gewandeld worden. Aan de voorkant eindigt het naturistisch gebied bij de doorgaande provinciale kustweg (N-weg), ongeveer 400 meter van het strand. Website

Plan: opzetten van een groep vanaf fase 1 (kennismakingsfase). Volgens mij kunnen we hier op Vera Playa in het laagseizoen (oktober tot en maart) meerdere appartementen gaan huren, met als doel gezelligheid met elkaar kweken, zien of we elkaar kunnen velen op langere termijn. Verder kunnen we dan samen onderzoeken (bv van lokale regels), selecteren, bezoeken en besluiten tot eventuele koop van een terrein met diverse bebouwingen (voor separaat wonen). Dit zo veel als mogelijk naar de wensen en waar nodig variabel te maken aan de persoonlijke doelstelling van de deelnemers. Verblijfplaats specifiek in huur.  Elk huis op het resort is verdeeld in 8 tot 9 zelfstandig te bereiken appartementen, die van eigenaren van diverse nationaliteiten zijn, meestal Spanjaarden, maar dus niet allemaal. De appartementen zijn individueel voor een bepaalde periode (zowel per week als per maand ) van het jaar te huur en soms te koop. Ik (Wiebe) huur hier een 2 verdieping appartement voor 6 maanden per jaar. Oktober-Maart. In absolute zin niet echt goedkoop met de € 600,- per maand. Maar relatief (in aanmerking genomen, dat een weekje huren hier € 400,- kost) toch erg voordelig. Als ik voorzichtig ben (dus niet constant met 4 personen bezet) is stroomverbruik inbegrepen. Ik heb de beschikking over twee nieuwe badkamers, één verwarmd, maar beiden met grote regendouches en wastafel en toilet, verder twee slaapkamers, een werkkamer, een redelijk geoutilleerde keuken met ontbijtruimte en een zitkamer met TV (Nederlandse zenders en grotere schotel heb ik zelf in overleg met de eigenaar en verhuurder geregeld en extra aan mee betaald). Hier zit ook de vaste router voor beveiligd internet. (geen supergoede ontvangst, maar het gaat).Tot slot niet onbelangrijk heb ik 2 terrassen: een kleintje met houten zithoekje op de 1e verdieping voor de ochtend zon en 1 grote op de 2e verdieping voor de rest van de dag.

Beschrijving verblijfplaats algemeen: op het resort waar ik zit (Vera Natura 1 en 2) zijn een 23 tal grote huizen van meestal 3 verdiepingen gebouwd (block’s genaamd) verbonden door betegelde straatjes. Ik zit in blok 14 wat je op de hieronder staande plattegrond kunt vinden. Het resort heeft een verwarmd binnenbad en een niet verwarmd buitenzwembadje (maar van kleine afmetingen en niet recht toe rechtaan), met een ligweide er omheen met vrije ligstoelen, een niet meer in gebruik zijnde, maar te herstellen gymzaaltje, en een bibliotheek , met een paar stellingen met boeken in diverse talen. Verder tafels en stoelen, om via WIFI te internetten (ADSL, dus primitief, maar het werkt wel). Verder een gammele tafeltennistafel , die eigenlijk in de gymzaal thuishoort, dus een beetje buurthuiszaaltje, waar wellicht de jaarvergadering van de VVE ook wordt gehouden. Oorspronkelijk was er ook een restaurantje op het terrein. Er staan nu diverse restaurantjes rondom en op het strand geopend tot zonsondergang (en dat verschilt dus van maand tot maand). Één is gelegen naast het hek van het resort. De andere restaurants zijn open als het mooi weer is , dus ook in december en januari. 1 km verderop langs het strand ligt het enige naturisten hotel van Spanje , maar dat is alleen in het hoogseizoen geopend (als het hier bloedheet is (30 -40 graden, elke dag) en dan ben ik dus gelukkig in Nederland.

Er blijkt een groep Nederlanders te zijn die gezamenlijke activiteiten opzetten in Vera Playa en directe omgeving. De gelegenheid om met anderen kennis te maken en verdere plannen te maken. (deelnemers zijn veelal, maar niet exclusief naturistisch) Volg hun nieuwsbrieven hieronder. Wiebe onderhoudt contact met hen.

 

Andere aanbieders (ook een grote) zijn veelal duurder tot wel 900 Euro per maand in het laagseizoen en 1200 euro en meer in het hoogseizoen. Er zijn nog enkele particuliere eigenaren, die zonder tussen persoon werken en zelf een prijs bedingen. Ik heb er voor € 675,- gezien. Ook met meerdere verdiepingen en max 4 personen, kleinere balkons, met wel zo’n beetje de hele dag zon, als je je verplaatst. En ook inclusief water en stroom. Als je meer appartementen van een aanbieder huurt , dan kan de prijs als groepsprijs misschien nog wel iets lager, interessant voor onze vereniging. Lager dan tussen € 500,- en € 550,- per maand , gaan we echter nooit komen. Het is een prachtig zonnige en unieke naturistische plek . 
Alternatieve verblijfsmogelijkheden in de omgeving van Vera Playa: 1 km verderop is er een parkeerterrein, voor campers, maar dan zonder voorzieningen (dagverblijf). Andere kampeermogelijkheden heb ik niet uitgezocht. Voor zover ik het kan overzien, kunnen ze er wel zijn, maar dan niet naturistisch.

Alternatieven naturistisch kamperen met camper of anders in de omtrek (op afstand tussen 50 en 100 km) niet aan te bevelen voor ons doel: “El Portus” bij Cartegena en/of “El Zorro” bij Porta Lumbreras. 

Mogelijkheden voor moestuin 

Verder zijn er, weliswaar niet naturistisch, zandgrond percelen te vinden die als moestuin om te vormen zijn. (er is momenteel hier zelfs een stukje grond met sinasappelbomen, wat we daarvoor kunnen bekijken. Er lijkt te staan dat het te koop is voor 1 euro de vierkante meter, maar dat lijkt me een fout, of een enorme adder onder het gras.)

Voorwaarde voor het realiseren van het 1e fase doel Is dat we mensen zoeken die minimaal 3 maanden, maar liefst richting 6 maanden in Spanje op het resort zijn. Die periode maakt het dan mogelijk zelf de taal te gaan leren in Vera op school, en dat is een bindende factor om in Spanje te aarden en dus zeer nuttig.   
Conclusie  Al met al, dus ten minste zeker een half stukje van onze doelstelling, als we hier op Vera Playa met bovengenoemde grondgedachte iets op zouden kunnen zetten: naturistisch verblijf, het opbouwen van saamhorigheid, en het wonen in de buurt van en optrekken met elkaar en heel misschien dus een moestuin, lijkt een mooie startmogelijkheid.

Komt het einddoel ondanks GEZAMENLIJKE inspanningen, het kopen en realiseren van een eigen terrein met mogelijkheden tot zelfvoorzienend zijn, nooit in zicht, dan heb je hier toch een mooie plek, waar je 6 maanden per jaar, in de slechte weersperiode in Nederland (tenzij je van sleetje rijden en schaatsen houd, dan wel in de file wil zitten met glibberige wegen), hier een stukje aangenamer je leven kan leven. Voor jaren en jaren. Een half ei is beter dan een lege dop, toch ?? 

Tekst & sommige foto’s: Wiebe Anema, penningmeester van Natu-Eco@EU penningmeester@natu-eco.eu Contact william641952@outlook.com of via mobiel +31 6 2019 1702